Selvhjælpsapp til personer med selvskadende adfærd

Mange personer skader sig selv med vilje for at lindre psykisk smerte. Det kan være svært at stoppe igen, når man først er begyndt, og der findes desværre meget få behandlingstilbud til personer med selvskadende adfærd. Det ønsker vi, i Region Hovedstadens Psykiatri, at lave om på med støtte fra TrygFonden. Derfor har vi udviklet selvhjælpsappen Zero Self-Harm, som er en app til personer med selvskade. Appen hjælper bl.a. med at finde ud af, hvad der fremprovokerer den selvskadende handling, og finde mere hensigtsmæssige strategier som kan bruges i stedet for den selvskadende adfærd. lodtrækningsforsøg Vi har brug for at finde ud af, om appen hjælper, som vi håber. Derfor har vi i efteråret 2020 startet et såkaldt lodtrækningsforsøg, hvor vi skal teste appen. Forsøget går ud på, at en gruppe mennesker med selvskadende adfærd afprøver appen, samtidig med at en anden gruppe med selvskade ikke afprøver den (de får mulighed for at downloade appen efter at de har deltaget i studiet i 6 måneder). I projektperioden måler vi bl.a. på selvskadende handlinger i begge grupper, hvilket gør det muligt at undersøge, om appen virker, som vi håber. Det er helt tilfældigt, hvilken gruppe, man ender i – det er derfor, det hedder et lodtrækningsforsøg.


Hvad kræver det at deltage?
• At man er over 18 år gammel
• At man har skadet sig selv mindst to gange inden for den seneste måned
• At man har smartphone, kan anvende apps
• At man har et NemID til at udfylde informeret samtykke
• At man ikke er i behandling for selvskade specifikt, fx DAT behandling

Begge grupper, altså både den gruppe, som afprøver appen og den som ikke gør, skal igennem et miniinterview over telefonen, som vil tage ca. 10-15 min. Derudover vil begge grupper modtage tre spørgeskemaer i projektperioden: Inden projektopstart, efter 3 måneder og efter 6 måneder. Hver gang
deltageren besvarer et spørgeskema, giver vi et gavekort til biografen.


Hvad får man ud af at deltage?
Det er vigtigt at vi som samfund bliver klogere på hvordan vi kan hjælpe personer med selvskade bedst muligt. Vi har brug for mere viden om målgruppen og om, hvilke behandlingsformer, der virker. Vi tror på, at en app, som er både anonym og diskret, kan være en god hjælp i hverdagen, og være med til at begrænse udviklingen af selvskade. Som deltager vil man både være med til at undersøge, om appen virker, som vi håber, og være med til at sikre at vi bliver klogere på selvskade. Man får mulighed for at arbejde med sin egen selvskade gennem appen, enten med det samme eller umiddelbart efter man har udfyldt det sidste spørgeskema ved 6 måneder. Derudover modtager man et gavekort til biografen hver gang man besvarer et spørgeskema.


Hvordan deltager man?
Hvis du er interesseret i at deltage eller høre mere om projektet, må du meget gerne kontakte ph.d.- studerende Lene Qvist Larsen på e-mail lene.qvist.larsen.01@regionh.dk eller på telefon 29 34 94 25.


Jeg glæder mig til at høre fra dig.
Mange hilsner fra Evelyn Mejia Guerrero